5 Amalan Pembuka Rezeki Dan Mendapat Rahmat Allah

Setiap orang daripada anda pasti menginginkan hidup yang serba cukup, lengkap segalanya dan dapat memenuhi segala keperluan. Ini adalah fitrah manusia dalam mencapai tujuan penciptaan manusia dan hakikat penciptaan manusia. Tak ada seorang pun yang mahukan hidupnya sengsara dan serba kekurangan. Disini dikongsikan 5 amalan pembuka rezeki dan semoga anda mendapat rahmat dari Allah SWT. InsyaAllah

1. Bangun Pagi-Pagi

Rasulullah SAW bersabda, “Bangunlah pagi pagi untuk mencari rezekimu dan melakukan tugasmu, karana hal itu akan membawa keberkatan dan kejayaan.” (HR. At-Thabrani)

BACA JUGA : Nak Murah Rezeki? “Gemukkan” Dulu Hati Isteri

2. Amalan Pembuka Rezeki Dengan Solat Dhuha

Rasulullah SAW bersabda bahwa Allah berfirman, “Wahai anak Adam,janganlah engkau merasa lemah dari empat rakaat dalam mengawali harimu(dengan solat dhuha), nescaya Allah akan mencukupimu diakhir harimu. (HR. Abu Darda)

3. Amalan Pembuka Rezeki Dengan Bersedekah

Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang ingin dipanjangkan umurnya, dibanyakkan rezekinya dan dihindari dari musibah kesulitan, maka hendaklah ia menyambungkan kasih sayang dengan sesamanya. Sesungguhnya orang orang mukmin pada hari kiamat kelak akan berlindung dalam naungan sedekahnya.” (HR.Bukhari)

4. Amalan Pembuka Rezeki Tahajjud

Rasulullah SAW bersabda, “Wahai sekalian manusia, sebar luaskanlah salam, berilah makan fakir miskin, sambunglah tali kasih dengan sesamamu dan solatlah disaat orang orang terlelap tidur, nescaya kalian semua akan masuk surga dengan penuh kesejahteraan.” (HR. At-Tarmidzi)

5. Amalan Pembuka Rezeki Dengan Berbuat Kebaikan

Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Allah tidak akan zalim kepada hambanya yang berbuat kebaikan, dia akan dibalas saat didunia,dan juga akan dibalas ketika diakhirat. Dan tidaklah kalian diberi rezeki dan mendapat pertolongan Allah, karena sebab kalian menolong orang orang lemah dari kalangan kalian sendiri.” (HR.Bukhari dan Ahmad)

Masukan email anda untuk melanggan artikel percuma dari kami.

Anda mungkin meminati