Bagaimana Usia Boleh Mempengaruhi Kesuburan Wanita?

Bagaimana usia boleh mempengaruhi kesuburan wanita? Apabila wanita sudah mencapai usia 30’an, mereka akan mengalami kekurangan tahap kesuburan. Sebahagiannya mungkin disebabkan oleh:

 1. Kurangnya bilangan telur dan juga telur yang berkualiti.
 2. Kekurangan sperma berkualiti.
 3. Kekurangan kadar hubungan seks.
 4. Masalah perubatan dan juga peranakan seperti endometriosis, fibroid dan salur peranakan.

Adakah Hamil Selepas Usia 35 Selamat?

Walaupun perubatan yang moden boleh menolong wanita berusia lebih 35 tahun mengalami kehamilan yang selamat, komplikasi perubatan pada usia sebegini adalah lebih tinggi berbanding dengan wanita yang lebih muda.

BACA JUGA : 8 Tips Dan Petua Berguna Ini Membantu Anda Untuk Cepat Hamil

Sekiranya anda bercadang untuk hamil dalam usia yang lewat, anda perlu memahami risiko yang berkaitan dengannya dan cuba mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan risiko tersebut. Ini adalah untuk meninggikan peluang kearah kehamilan ‘problem–free’ dan kelahiran anak yang sihat.

Adakah saya mempunyai risiko tinggi untuk mendapat anak yang cacat sekiranya saya berusia 35 tahun keatas?

Risiko untuk melahirkan anak cacat menjadi tinggi apabila usia semakin tua. Ini mungkin disebabkan ketidaknormalan pada telur disebabkan oleh kromosom yang tidak normal.

Secara kasarnya, 1 dalam 1400 bayi dilahirkan oleh wanita pada usia 20’an mengalami sindrom down, dan kadar ini akan menjadi 1 dalam 100 apabila ibu mencecah 40’an.

Adakah wanita yang berusia, lebih berisiko untuk keguguran?

Penyelidikan telah menunjukkan yang risiko keguguran adalah diantara 12-15% dikalangan mereka yang berusia 20’an dan ia meningkat kepada 25% pada wanita yang berusia 40’an. Kenaikkan ini berlaku kerana meningkatnya kes-kes kromosom tidak normal dan telur yang tidak berkualiti dikalangan wanita yang lebih berusia.

Adakah masalah-masalah lain yang boleh dihadapi oleh wanita yang berusia 35 tahun keatas?

Ya! Mereka juga lebih terdedah kepada masalah perubatan kronik seperti kencing manis dan darah tinggi. Adalah penting untuk anda pastikan penyakit ini di kawal sepenuhnya sebelum berusaha untuk hamil, kerana ia meninggikan risiko terhadap kesihatan ibu dan bayi. Rawatan yang optimal sebelum hamil dan semasa hamil akan mengurangkan komplikasi penyakit ini.

BACA JUGA : 10 Tips Merangsang Kehamilan Dan Makanan Tambahan Yang Disarankan

Darah tinggi dan kencing manis juga boleh terjadi semasa hamil terutama kepada mereka yang melebihi usia 30. Sekiranya anda berusia 35 tahun, adalah sangat penting untuk anda mendapat diagnosa dan rawatan awal terhadap penyakit ini.

Kejadian bayi meninggal di dalam kandungan juga tinggi dikalangan wanita berusia 35 tahun keatas. Wanita berusia juga lebih cenderung untuk melahirkan anak yang lebih kecil saiznya.

Kelahiran secara cesarean juga tinggi terutamanya dikalangan mereka yang hamil anak pertama.

Bagaimana saya boleh meninggikan peluang saya untuk melahirkan anak yang sihat walaupun saya sudah berusia?

Tahap kesihatan yang baik sebelum dan semasa hamil akan mengurangkan risiko komplikasi. Pastikan anda:

 • Mendapat cukup asid folik di dalam diet. Dos yang disarankan ialah 0.4mg sehari. Disamping itu, anda juga digalakkan memakan makanan yang kaya dengan asid folik seperti sayuran hijau, kekacang dan buahan bercitrus.
 • Kurangkan pengambilan cafin kerana ia dikaitkan dengan keguguran dan kelahiran pramatang.
 • Amalkan gaya hidup sihat, diet seimbang dan makan makanan yang berkhasiat. Pastikan cukup vitamin dan mineral dalam diet seharian dan minumlah minuman yang kaya dengan kalsium seperti susu dan makanan yang berasal dari tenusu.
 • Bersenam secara rutin.
 • Jangan minum alkohol atau makan sebarang ubat yang tidak disarankan oleh doktor.
 • Jangan merokok.
 • Disamping itu, pastikan mendapat rawatan prenatal yang optimal sebaik sahaja anda disahkan hamil.
 • Buatlah temujanji secara rutin sepanjang tempoh hamil untuk memastikan kandungan anda dalam keadaan yang memuaskan.

Apakah jenis ujian prenatal yang perlu saya lalui sekiranya saya sudah berusia 35 tahun?

Kerana wanita berusia lebih cenderung mendapat masalah semasa hamil, ujian beberapa ujian adalah disarankan. Sesetengah dari ujian ini memerlukan kaunseling genetik termasuk perbincangan yang mendalam tentang risiko dan kebaikannya samada anda memilih untuk menjalani ujian tersebut bergantung sepenuhnya terhadap anda.

Masukan email anda untuk melanggan artikel percuma dari kami.

Anda mungkin meminati