Ini Antara Waktu Terbaik Untuk Minum Air Kosong Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

Minum air kosong sememangnya penting untuk menjaga kesihatan tubuh, melancarkan metabolisma tubuh sekali gus memelihara berat badan ideal. Ini kerana dengan cukupnya kandungan air dalam badan, ia sekali gus membantu pembakaran kalori dengan lebih cepat.

BACA JUGA : Petua Untuk Menjadi Wanita Cantik

Tapi tahukah anda waktu bila kita harus mengamalkan untuk minum air kosong ini? Ini kami kongsikan semoga bermanfaat.

Minum Air Kosong Penawar Pelbagai Jenis Penyakit

Kajian para sainstis mendapati amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai manfaat. Japanese Medical Society, misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu. Amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.

Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan di Negara matahari terbit ini ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, system jantung, arthristis, degupan jantung yang pantas, epilepsy, lemak berlebihan, bronchitis, tibi, meningitis, buah pinggang, dan jangkitan pada air kencing.

Waktu Terbaik Untuk Minum Air Kosong

Sebelum tidur

Minum segelas air masak sebelum tidur. Tujuannya bagi mengelakkan kita terkena serangan jantung dan juga strok. Di mana kedua-dua penyakit di atas merupakan punca kematian terbanyak yang dicatatkan di Malaysia.

Bangun tidur

Minumlah 2 gelas air masak bagi mengaktifkan organ dalaman kita.

Sebelum mandi

Ada baiknya minum segelas air masak waktu ni. Dapat melancarkan perjalanan darah serta mengurangkan tekanan darah kita.

Sebelum makan

30 minit sebelum makan, eloklah minum dulu segelas air masak. Amalan sebegini didapati membantu sistem penghadaman. Di mana perut kita lebih bersedia untuk menerima makanan. Perut tidak jadi terkejut olehnya!

Masukan email anda untuk melanggan artikel percuma dari kami.

Anda mungkin meminati